Ja fa més de dos mesos de confinament per culpa de la pandèmia causada per la Covid-19, i això ens ha fet replantejar-nos i pensar moltes coses tot al llarg d’este temps. El que està clar és que hi haurà un abans i un després de la pandèmia i res tornarà a ser com abans.

I com tot, la política també serà diferent. Per això, des del primer minut de pandèmia, Compromís per Puçol li manifestàrem la nostra lleialtat institucional a l’alcaldessa i així ho hem fet fins al dia de hui. Entenem que és moment d’arrimar el muscle tots els grups polítics, i remar tots en la mateixa direcció, donada la situació tan extraordinària i nova que estem vivint. Perquè cal donar exemple davant la ciutadania, i perquè entenem que tots farem falta per eixir com més prompte possible d’este malson.

Per altra banda, esta pandèmia ha evidenciat que l’autogovern ha sigut i és molt important a l’hora de realitzar una bona gestió de la situació, i minorar l’impacte de la pandèmia en la ciutadania. Compromís pensem que la proximitat ha sigut el factor més important, perquè ha permés el govern de la Generalitat Valenciana gestionar esta situació molt millor que el govern central.

Des de Compromís ens sentim orgullosos del comportament, al llarg d’este confinament, de tots els puçolencs i puçolenques, i dels valencians en general, perquè hem sigut un exemple de civisme, responsabilitat i sentit comú, a l’hora de respectar les normes que ens han marcat les autoritats sanitàries. És per això que la Comunitat Valenciana està entre les millors comunitats autònomes per a afrontar el desconfinament.

Des de Compromís per Puçol vos animem a totes i a tots a seguir actuant amb la responsabilitat i el sentit comú que ens ha caracteritzat, perquè estem segurs que això ens ajudarà a eixir millor d’esta difícil situació i a superar esta maleïda pandèmia en menys temps. Este és el camí per a recuperar la “normalitat” que esperem que siga totalment nova i que faça que els polítics, tant els de Madrid, com els de la Comunitat Valenciana, com nosaltres, tinguem en compte que les persones han d’estar en el centre de les decisions que es prenguen en el futur. Cal aprendre dels errors.

Si volem ser una societat avançada, no hi ha cap altre camí que el de reforçar els pilars més importants que la sustenten, com són, la sanitat pública i universal amb tots els recursos que necessita; l’educació pública, de qualitat i gratuïta, i els serveis socials per a cuidar els nostres majors i les persones més vulnerables. Per descomptat, amb les i els millors professionals al davant. Caldrà també repensar el tipus de societat que volem. Replantejar el teixit productiu i el sector turístic. I -per què no?- la redistribució de la riquesa. No pot ser que un 5% tinga la mateixa riquesa que el 95% restant. Això es diu solidaritat. Si volem avançar, cal que ho fem ara o mai.

Compromís volem agrair especialment el treball incansable i impagable, pel risc que comporta estar treballant en primera línia, de les i els nostres professionals sanitaris, especialmente del Centre de Salut de Puçol i de l’Hospital de Sagunt. A tot l’equip directiu i al personal de la Residència de la Tercera Edat. A l’equip humà del departament de Benestar Social, pel seu treball sempre discret i a l’ombra amb les persones més vulnerables del nostre poble. Al personal de la Brigada de Serveis que han dedicat les nits a desinfectar els nostres carrers i places per a reduir l’impacte del contagi. Al Grup de Voluntaris de Protecció Civil per tota la feina de servei que sempre  realitzen, especialment en estos mesos pels moments dedicats als més grans i menuts. A la Policia Local, sempre al servei de la ciutadania. I a les forces i cossos de Seguretat de l’Estat. Finalment, volem traslladar el nostre condol a qui haja perdut un ésser estimat a causa del coronavirus o durant estos mesos de confinament. I també, enviar un missatge d’esperança a les persones que estan recuperant-se d’una malaltia que ens ha mostrat com de fràgil pot arribar a ser l’ésser humà.

Enric Esteve

Portaveu de Compromís per Puçol

Abril de 2020