Fa 30 anys es va inaugurar la Casa de Cultura de Puçol. Un espai pensat per acollir tant esdeveniments artístics com l’activitat diària vinculada a la cultura. Al març de 1987 quedava inaugurat un edifici de referència amb l’actuació de Raimon, una de les veus més destacables del nostre territori. El poble, com no podia ser d’altra manera, va celebrar l’impuls cultural i social que suposava la posada en marxa de les instal·lacions.
És per això que des de la Regidoria de Cultura estan programant-se un seguit d’actes i activitats culturals per al llarg de tot l’any. Al gener obríem l’any amb la inauguració de l’exposició “Rituals de festa i foc”, que encara podeu visitar a l’Espai Social La Barraca, amb una xerrada que ens va permetre conèixer de prop festes tan importants com ara la de Sant Antoni a Canals amb la seua imponent foguera o el simbolisme de la Santantonà de El Forcall. Açò només ha fet que començar. Cal destacar especialment la programació prevista per a l’últim cap de setmana de març -una cita plena de sorpreses coincidint amb la data de la inauguració-, música, teatre, cinema, passacarrers, danses i foc ompliran, no només la Casa de Cultura sinò places i carrers del nostre poble. Borja Penalba i Mireia Vives, Arthur Caravan, el Festival SAXEM amb David Pons, Johan Van der Linden i el quartet Púrpura Pansa, Josep Aparici “Apa”, la participació del Grup de Danses de Puçol i l’Associació de Tabaleters i Dolçainers i el Grup de Rondalla, CMI Santa Cecília i un llarg etcètera participaran en esta gran celebració.
En Compromís pensem que les propostes culturals han de sobrepassar els murs de la Casa de Cultura per mostrar-se a tots els àmbits, amb una visió ampla i sense complexos que tinga en compte el pes de la tradició però també el risc de plantejaments més innovadors i agosarats. És necessari fer partíceps a creadores i creadors valencians, companyies de teatre, associacions i colles, centres musicals, escoles, veïnes i veïns per gaudir junts d’aquesta festa de la cultura.
Ara bé, si parlem del 2017 i de cultura no podem oblidar les lletres. Si l’any passat presentàvem l’últim volum de l’obra de Vicent Sebastià, el d’Anna, per reivindicar el seu paper en l’imaginari local ara és el moment de fer valdre la figura d’un altre escriptor local. Josep Maria Ribelles, poeta singular, alié a modes, escoles o generacions que fa 20 anys que ens va deixar i mereix que la seua obra no quede condemnada a l’oblit.
Vos animem a participar de tots els actes culturals d’enguany i a entrar en una Casa plena de Cultura, perquè una societat sense cultura és una societat abocada al fracàs.