9 D´OCTUBRE, FESTA I REIVINDICACIÓ

S’acosta el 9 d’octubre, dia de les valencianes i dels valencians. Una celebració, per eixir de casa i prendre els carrers, per disfrutar de la música i els balls, per compartir taula i històries, per sentir plegats allò que ens agermana i retornar l’essència de la festa. Cal continuar defensant la llengua, eixa herència inqüestionable que vam rebre dels nostres avatpassats. Una llengua que no és millor que cap altra, però tampoc pitjor. Perquè abans de voler ser trilingües primer hem de sentir-nos orgulloses i orgullosos de ser bilingües.

No hi ha cap dubte, per tant, que aquest dia és representatiu i important per a totes i tots a nivell cultural. Ara bé, des de Compromís veiem esta data com una oportunitat per reflexionar com es troba el nostre territori. Per tots és sabut l’infrafinançament crònic que patim. Un forat de gairebé 13.700 milions d’euros (quasi res) que suposa un greu problema per afrontar els reptes de futur i garantir la qualitat de vida de la ciutadania. Cal reivindicar una revisió urgent del sistema de finançament per revertir esta situació injusta que el senyor Montoro del PP es nega a reconèixer. Estem parlant d’uns diners necessaris per garantir serveis, per comptar amb uns col·legis en condicions, una sanitat de qualitat, cobrir la dependència, acabar amb les llistes d’espera, i atendre les ajudes a totes aquelles famílies que les necessiten. Però no contents amb esta situació, hem d’escoltar una proposta del tot immoral per part de la senyora Bonig del PP, l´oferiment de revisar l´infrafinançament que patim, a canvi que Compromís i PSPV faciliten la investidura del senyor Rajoy. Si tots els partits presents a les Corts Valencianes han denunciat mal finançament, no seria just millorar aquesta situació sense necessitat de «comprar» els vots del PSPV i de Compromís?

Potser ha arribat l’hora que ens deixem de tants complexos, de tants dubtes identitaris i tirem endavant com a poble. Valorant i cuidant el que és nostre. És el moment de prendre consciència i fer-se més poble. Aprofundir en eixa entitat que ens engloba i ens fa avançar amb il·lusió per millorar les coses aportant més justícia i solidaritat en el dia a dia… amb discreció, faena i humilitat, treballant colze a colze, dia rere dia amb ferma determinació, espenta i coratge.