La falta de suport als regidors de Compromís, la usurpació d’algunes competències i el qüestionament d’accions iniciades durant l’anterior Alcaldia representen un clar atac a l’essència de l’acord signat entre les tres formacions a l’inici de la legislatura.

El passat 10 de juny de 2017 es produïa, com a tants altres pobles, un traspàs d’Alcaldia de l’anterior alcalde de Compromís, Enric Esteve, a Mª Dolores Sánchez del PSOE. Es complia així l’acord signat entre ambdues formacions i Esquerra Unida. Començava una nova etapa que, en paraules de l’actual alcaldessa: «No tiene que suponer ningun cambio en la filosofía de trabajo que se ha llevado hasta ahora.Solamente cambia la persona al frente de este ayuntamiento».
Malgrat eixa rotunda afirmació, en Compromís per Puçol fa mesos que comprovem una sèrie d’accions i d’omissions que resten credibilitat a la voluntat expressada per l’alcaldessa en el seu discurs d’investidura, i que inevitablement han deteriorat les relacions al si de l’Equip de Govern.
En Compromís hem comprovat, sorpresos, com els darrers mesos hi havia canvis en l’organigrama d’alguns dels nostres departaments sense informar ni contrastar les possibles repercussions en les regidories afectades, perquè eixa no era la filosofia que presidia l’Equip de Govern fins al passat mes de juny.
Hem trobat a faltar el suport de l’Alcaldia per a desbloquejar projectes o agilitzar propostes fetes per Compromís. En un govern de pacte, l’actuació de l’alcaldessa hauria d’estar centrada tant en resoldre i atendre la ciutadania com en vetlar perquè tots els projectes que promouen l’Equip de Govern es porten a terme.
En l’àmbit comunicatiu, hem observat amb perplexitat com els mitjans locals silenciaven les accions portades a terme en les àrees gestionades per Compromís. Un silenciament concretat, per exemple, en declaracions unilaterals de l’alcaldessa sobre matèries gestionades en les regidories dirigides pels dos regidors i la regidora de Compromís. En un govern de pacte i almenys fins al mes de juny, estes notícies sempre han anat acompanyades de les declaracions dels responsables dels departaments implicats, però ara no és així. Qui impulsa estos temes no té res a dir? Això ens fa pensar que s’està actuant clarament per a invisibilitzar el treball dels nostres regidors i la nostra regidora.
Davant eixes constatacions, Compromís per Puçol ha deixat d’assistir a les reunions d’Equip de Govern mentre no es reconduïsca la situació. En un govern de pacte, la lleialtat institucional és la condició imprescindible per a funcionar correctament. Però si ni tan sols es disposa d’informació suficient sobre un projecte o una mesura nova, en quin lloc queda eixa lleialtat?

Es poden cometre errors per excés de zel en portar endavant a la major brevetat possible les polítiques de canvi que la ciutadania reclama, o simplement perquè les persones tendim a equivocar-nos. Ara bé, entestar-nos en eixos errors sense buscar les solucions reals que permeten superar-les és temps perdut i desaprofitat per a tant de treball com queda per fer.
En Compromís sempre hem expressat que en la conformació d’un govern tripartit calia actuar com a gestors i oblidar-se de les sigles. Eixa és i serà l’única manera de portar a terme el treball encomanat per la ciutadania i vetlar pels interessos reals del poble de Puçol.
Reiterem la nostra voluntat de reconduir la situació, que passa per recordar, passat ja l’equador de la legislatura, la filosofia d’esquerres i valencianista que va impulsar el govern tripartit i fer balanç del programa d’accions previstes entre 2015-2019 per a poder assolir el major grau de compliment possible. En eixa línia li ho hem manifestat, junt amb Esquerra Unida, a l’alcaldessa, però després de més de tres mesos la necessària reunió de seguiment continua sense convocar-se. Pareix ser que el PSOE no la considera important encara que els altres pensem que és imprescindible, treballar tots junts centrats en el que realment importa, que és Puçol.
Esperem que es produïsquen els canvis oportuns i que s’adopten les solucions per a continuar avançant amb la mentalitat oberta, dinàmica i entregada al servei públic amb la qual vam iniciar el nostre treball ara fa dos anys i mig. Tot no val per a evitar que torne a governar la dreta.

Compromís Per Puçol
28 de novembre de 2017