En acabar l’estiu cal tornar al treball, o continuar fent-lo, però això no se’ns ha de fer costera amunt. A Compromís l’arribada d’octubre ens du a encetar un nou període amb forces renovades. Queden en la memòria unes festes marcades per l’alta participació a totes les activitats plantejades. Des d’ací felicitar a tot el poble de Puçol per demostrar al carrer la passió de la festa.

Des de Compromís som plenament conscients que algunes decisions han generat certs recels, molts d’ells infundats, en el context de les festes que han estat especialment alimentats pel Partit Popular. Una circumstància que va generar una desmesurada crispació que pensem, no responia a la rellevància dels fets.

Es va parlar molt de la variació de la lletra de l’himne en substituir «Per a ofrenar noves glòries a Espanya» per «Tots baix els plecs de la nostra senyera» en la presentació dels Festers i Festeres que donava inici a les festes. Tal vegada el moment no fou el més encertat i en eixe sentit vam demanar en privat i públicament les disculpes oportunes. L’única motivació darrere de esta decisió va ser mostrar la disconformitat amb el tractament que ens reserva l’Estat a tots els valencians. Este tractament, millor dit, maltractament, ens suposa un deute d’uns 16.000 milions per infrafinaçament del territori. Un deute que ens afecta molt directament i front al qual pensem que hem de dir alt i clar… PROU!. No podem baixar el cap i acceptar esta situació sense més. Paral·lelament l’Estat reclama al Govern Valencià el pagament de la sanció de vora 19 milions d’euros que li ha imposat la UE per manipulació per «negligència greu» de les estadístiques de dèficit i deute en la Comunitat Valenciana mitjançant l’ocultació sistemàtica d’una part de la despesa sanitària, més una altra de 6’2 milions d’euros per deficiències en els controls de les subvencions agraries. Una mostra més de la nefasta gestió del Partit Popular que el propi Estat, governat pel mateix partit, era l’encarregat de fiscalitzar.

Des de Compromís també creguem fermament que una processó és una qüestió de Fe i devoció de la feligresia que no deuria veures entelada per la presència de cap polític que faça ostentació del seu càrrec i distintius, menys encara de congregar a autoritats foranes que no ajuden gens a dignificar el fet religiós.

Per últim destacar que els últims dies hem assistit a un qüestionament per part del PP com a mínim paradoxal. Front a la passivitat de les institucions europees i estatals davant la crisi humanitària que ha suposat el desplaçament de milers de refugiats sirians, el govern valencià ha posat en marxa mecanismes per a gestionar l’acollida. Front a les incògnites actuals calia com a mínim mostrar la disposició del poble de Puçol de col·laborar en el que fos possible. En eixa línia ens vam oferir, i incomprensiblement, per part del PP, se’ns recrimina que no esperarem un protocol tancat que com a mínim ja arriba tard per fer front a una crisi que necessita accions decidides i immediates. Sorprenent com a poc. En Compromís pensem, lladren, doncs anem per bon camí.

P.D. Atents al programa que hem preparat per celebrar com cal el nostre 9 d’Octubre, on no pot faltar una bona mocadorà. Feliç Dia de totes les valencianes i valencians!