Explicàvem en Compromís en l’article anterior que el govern municipal del PP-Pavalur no ha tingut mai en compte cap de les propostes que li hem presentat en els quasi quatre anys de legislatura. Contàvem també que este govern s’ha mostrat sempre prepotent, manant, cobrant i figurant en lloc de gestionar i governar per a tots, gràcies al tracte amb Pavalur, que ens costarà al poble 1.168.000 € a part d’altres prebendes pactades amb eixe grup que diu que no és polític!

I prepotència en estat pur (per no eixir-se’n de la línia) és el que ha mostrat la Sra. Carceller amb la moció sobre la renda garantida de ciutadania que presentà Compromís fa més d’un mes. La renda garantida de ciutadania, perquè tots ho entenguen, és una ajuda que Camps –al vore que l’estatut de Catalunya incloïa este concepte–, va decidir incorporar també al nostre Estatut. Per tant, parlem d’un dret previst en el nostre Estatut i que tenen les famílies més necessitades, que cobren l’ajuda mitjançant la Mancomunitat de l’Horta Nord.

Com tot el món sap, la Generalitat Valenciana està arruïnada degut al malbaratament dels governants populars i també per l’espoli del govern central. No debades som la comunitat autònoma pitjor finançada de l’estat i una de les primeres en corrupció. I per això no hi ha ni un euro per a pagar esta ajuda bàsica. A dia de hui les famílies més necessitades de Puçol han cobrat una xicoteta part a compte de tot l’any 2014, però queden per cobrar més de 75.000 €.

Per tot això, Compromís presentà esta moció en què demanava a l’equip de govern que avançara esta quantitat a estes famílies, i quan la Generalitat la pague, que es quede amb els diners. Doncs bé, en la prepotència habitual, la Sra. Carceller donà l’ordre de votar en contra de portar d’esta moció a la Comissió Informativa de Benestar Social del passat 17 de novembre, retardant el seu debat i possible aprovació més d’un mes. Clar, com ella i tot l’equip de govern cobren puntualment el seu sou tots els mesos, no cal tindre pressa per debatre esta moció. Si encara deuen quasi un any a les famílies més necessitades, tampoc va d’un mes, no? Sobren les paraules.

El nostre Estatut també parla del dret de l’«aigua per a tots». La portaveu del govern del PP, la Sra. Carceller, de tant en tant ens tira en cara que votàrem en contra de la privatització de la gestió de l’aigua i del clavegueram per a 25 anys. Li ho tornem a repetir, a vore si ja li queda clar: Compromís votà en contra per molts motius, entre altres per la forma en què la Sra. Carceller ens ho presentà, sense temps per estudiar la documentació i amb urgència, com si li anara la vida amb això. Doncs bé, atenció a l’informe de la plataforma Aigua és vida: «180 ciutats de 35 països han tornat a recuperar el control públic dels serveis privatitzats en els darrers anys, segons indica l’estudi de tres ONG (Institut Transnacional, Observatori Internacional i Public Services International) sobre la distribució d’aigua a les ciutats del món. Les raons que justifiquen esta tendència són: la falta de transparència i la corrupció en els contractes; l’augment del cost de les factures que paguen els consumidors; la insuficiència de les inversions i un pitjor servei, perquè, per damunt de tot, prima el benefici dels accionistes de les empreses». Temps al temps, Sra. Carceller, i no ho diem nosaltres, sinó els experts. Ara ja sap per què votàrem en contra?
No vull acabar l’últim article de l’any deixant passar l’ocasió de felicitar Destil•leries Pla pel seu 125é aniversari. I per descomptat, per a desitjar bon Nadal a tot el poble de Puçol, amb l’esperança que 2015 arribe carregat de justícia i millores en la vida de les persones.

Enric Esteve
Portaveu de Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Puçol