viesLa primera moció que els Adherits de Compromís de Puçol han presentat al Ple municipal exigeix el soterrament de les vies del tren al seu pas pel nostre municipi. Els governs centrals i valencià han decidit impulsar la construcció de l’anomenat tercer carril i aparcar ‘sine die’ la construcció de la plataforma de l’AVE, que en el cas de Puçol incloïa el compromís de traure les vies del tren del nostre casc urbà. Això ho aparquen ara i, a més, pretenen fer passar l’AVE pel mig del poble, com si la barrera que tenim ara no fora ja suficient. Ací tens la moció dels adherits a Compromís per Puçol que es debatrà al Ple el dilluns, 30 d’octubre.

MOCIÓ SOBRE LA CONSTRUCCIÓ DEL TERCER CARRIL FERROVIARI AL SEU PAS PEL TERME MUNICIPAL DE PUÇOL

Enric Esteve i Ramón, portaveu del Grup Municipal BLOC-Coalició Compromís a l’Ajuntament de Puçol, fent ús de la legalitat vigent, presenta al Plenari per al seu debat i aprovació si s’escau, la següent moció elaborada pels Adherits a Compromís de Puçol.

MOCIÓ

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar el passat 8 de juliol la licitació de les obres de construcció de l’anomenat tercer carril ferroviari entre les estacions de València Nord i Sagunt .

Estes obres d’Adif suponen un contracte de 66,5 milions €, incloguent els costos del material. Les pliques de les companyies que opten a fer el treball s’obriran el pròxim 1 d’octubre. Les obres hauran de començar a finals d’any i estar acabades a mitjans de 2015.

Les obres en qüestió afecten de ple tot el tram de vies convencional al seu pas pel terme municipal de Puçol i s’emmarquen en el projecte d’implantació de l’ample de via UIC, o ample de via internacional, en tot el corredor del mediterrani, des de Múrcia fins a Tarragona.

Este projecte, presentat per la ministra de Foment, Ana Pastor, el 18 de desembre de 2012, contempla la construcció d’un tercer carril sobre l’actual plataforma de vies que permeta compartir la circulació de trens de passatgers i de mercaderies, tant d’ample europeu com d’ample ibèric.

En el tram València Estació del Nord-Sagunt que està a punt de ser adjudicat, es preveu la implantació d’este ample mixt en la doble via que creua tot el terme municipal de Puçol, incloguent el casc urbà, i la transformació de la línia C-6 de Rodalies a l’ample europeu.

Això vol dir que tots els trens que actualment passen pel nostre municipi (rodalies, mitja distància, Euromed, mercaderies) així com els AVE que en un futur pròxim enllaçaran València i Castelló, circularan per la mateixa infraestructura ferroviària i pel mig del casc urbà de Puçol a velocitats que, en el cas dels trens AVE, poden arribar als 160 km/hora.

La consellera d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, Isabel Bonig, va declarar a principis d’any (19 gener de 2013) que “la construcció d’este tercer carril no suposa renunciar el veritable corredor mediterrani, amb doble plataforma, una per a mercaderies i una altra per a passatgers, però cal ser realistes perque el país no està per a una inversió de 47.000 milions d’euros”.

Així les coses, les administracions central i autonòmica han decidit aparcar sine die la construcció de la línia d’alta velocitat València-Castelló que, al seu pas per Puçol, contemplava el compromís de desviar totes les vies del tren fora del casc urbà del nostre municipi, una reivindicació històrica dels veïns de Puçol. En el seu lloc, i apel.lant a la crisi econòmica, tant el govern espanyol com el valencià estan ara d’acord en aprofitar el traçat actual de les vies per fer passar per elles encara més trens que els que transiten en estos moments, amb els evidents problemes de tot tipus que això comportarà.

Per altra part, de tots és conegut que el terrible accident ferroviari d’un tren Alvia que el passat 24 de juliol va descarrilar a més de 190 kilòmetres per hora poc abans d’arribar a Santiago de Compostela.

La tragèdia es va cobrar la vida de 79 persones i ha obert un intens debat sobre la seguretat de les línies ferroviàries de velocitat alta de l’Estat espanyol.

En este sentit, el jutge instructor del cas, Luis Aláez, acusa el maquinista d’una imprudència com a causa directa de l’accident, però també ha imputat als responsables de seguretat d’Adif perque, en la seua opinió, ha existit “una omissió de les cauteles elementals dels qui tenen la missió de garantir la seguretat de la circulació ferroviària” que considera constitutives d’una imprudència punible. En altres paraules, el jutge qüestiona molt seriosament la seguretat d’una via de recent construcció mentre que els màxims responsables d’Adif i de RENFE limiten tota la responsabilitat a un error humà.

Simultàniament, enginyers i experts en infraestructures ferroviàries debaten com s’haguera pogut evitar la tragèdia, quin és el sistema de seguretat que més pot minimitzar els eventuals errors humans. Entre les mesures més citades pels experts hi ha el sistema de balisses RTMS que controla la velocitat dels trens segon a segon i els frena automàticament si superen una determinada velocitat.

Per tot lo esmentat anteriorment, des de Compromís pensem que ara és el moment de demanar, per unanimitat de la Corporació Municipal, el soterrament inajornable de les vies del tren, doncs tots hem vist i comprovat la fractura social que ha suposat per a Puçol al llarg de molts anys, i el perjudici econòmic, que continua produint-se actualment.

O lluitem ara per aconseguir-ho o el nostre poble continuarà dividit, i amb menys qualitat de vida per a tots nosaltres, pels segles dels segles.

Per tot això proposem al Ple l’adopció dels següents

ACORDS

PRIMER.- Demanar al Govern Central, mitjançant el Ministeri de Foment, el soterrament inajornable de les vies al seu pas pel nostre municipi.

SEGON.- Demanar a ADIF que facilite al consistori tota la informació actualitzada sobre els sistemes de seguretat instal•lats actualment en les vies que creuen el cas urbà del nostre municipi i, en particular, sobre el sistema de balisses que utilitzen els trens que hi circulen.

TERCER.- Exigir que la construcció del tercer carril al seu pas pel nostre terme municipal incloga el més avançats sistemes de seguretat atenent a la gran intensitat del trànsit ferroviari així com la varietat dels tipus de trens que hi transiten, actualment a pocs metres de distància dels immobles, o en el futur pel pas subterrani.

QUART.- Fer arribar estos acords a ADIF, a la Conselleria de Infraestructuras, territori i Medi Ambient de la Generalitat, i al Ministeri de Foment del Govern Central.

Portaveu Bloc-Coalició Compromís

Enric Esteve i Ramón

ALCALDESSA DE L’AJUNTAMENT DE PUÇOL