Hem canviat de segle. Han passat dècades. I han passat els anys, però en lloc d’anar cap avant, anem cap arrere. El divendres, 17 de maig, el Consell de Ministres del Govern central del PP aprovà la LOMQE (Llei Orgànica de la Millora de Qualitat Educativa), presentada pel ministre Wert. Una més aprovada sense comptar amb els agents socials i educatius implicats. Una llei plena de despropòsits i que representa un clar pas cap arrere en l’educació del nostres menuts que, en el futur seran grans. No hi ha cap dubte que tornem als anys 70 o, millor dit, als anys preconstitucionals on tot s’imposava sí o sí. S’imposava la religió catòlica, apostòlica i romana; els xiquets i les xiquetes anaven a escoles diferents o estaven en aules separades, aprofundint en la desigualtat per gènere. On el fet diferencial de cada nacionalitat –catalana, basca, gallega, valenciana, etc. – brillava per la seua absència, perquè el lema era «Una, grande y libre» que s’imposava mitjançant la formación del espíritu nacional. Pareix mentida, però així és, i així està passant en ple segle XXI. Veiem com davant dels nostres nassos, estos desvergonyits del PP ens furten els diners públics pagats amb els nostres impostos i els donen als seus amiguets, com ara l’església, els banquers, els empresaris corruptes, que mira per on s’omplin la boca de patriotisme i d’Espanya, però són els primers a emportar-se els nostres diners, furtats, als paradisos fiscals.

Sanitat, Educació, Dependència, Justícia, Administració Local, etc. van desmuntant-ho tot i privatitzant sense cap escrúpol, sense que els importen les persones, només el seu egoisme i l’afany de xuclar-se el món com si d’un ou es tractara. Si el PSOE quan governava no va ser capaç de posar els fonaments ben posats, el PP ho ha acabat d’assolar tot.

I el finançament autonòmic? Des de l’any 2001 fins al 2012, el Govern central té un deute històric amb el País Valencià de més d’11.000 milions d’euros pel desequilibri del finançament injust. Quan governava el PSOE, el PP s’ho feia estelles cada dia reclamant-li el deute. Ara que governa el PP és el PSOE el qui diàriament li’l demana. I

Enric Esteve Vocal del BLOC-Coalició Compromís a l'ajuntament de Puçol
Enric Esteve Vocal del BLOC-Coalició Compromís a l’ajuntament de Puçol

es que així ens ha anat amb el bipartidisme. Ni hem pintat ni pintem fava a Madrid. Això sí, ja s’encarreguen de posar-nos al front de la Generalitat el pitjor titella que tenen en cadascun dels dos partits. On està el transvasament de l’Ebre? I l’eix del Mediterrani cap a Europa? I l’AVE? I les partides per a inversions? On estan els sectors agrícola, tèxtil, del calçer, jogueter, d’investigació? Quina poca vergonya!

El que déiem: dos pa’l sac, i el sac en terra! És el que té votar partits dinosaures.

PS: Senyors del PP, el preàmbul del nostre Estatut d’Autonomia diu: «Aprovada la Constitució espanyola, va ser, en el seu marc, on la tradició valenciana provinent de l’històric Regne de València es va trobar amb la concepció moderna de País Valencià i va donar origen a l’autonomia valenciana».

Enric Esteve Ramon
Regidor de Bloc-Compromís a l’Ajuntament de Puçol