En l’últim Ple, celebrat el 2 de novembre passat, i que durà cinc hores, el Bloc-Coalició Compromís presentà la moció per a tornar a crear i dotar la plaça de tècnic de Promoció Lingüística, amortitzada en el Ple del dia 17 de març de 2010 pel govern municipal, format aleshores pel PSOE, PAVALUR i Acord d’Esquerres (ara, Iniciativa), creant un precedent perillós i lamentable perquè convertia el poble de Puçol en poble capdavanter de la discriminació lingüística i perquè aprofundia, encara més, en la discriminació històrica que patim els valencianoparlants pel fet de ser-ho. Però ara ens trobem que en aplicació de la nova Llei de Pressupostos, i fins que no la canvien, no es pot crear cap nova plaça en l’administració local ni el l’autonòmica. És per això que demanàrem sentit comú a l’hora de votar els acords plenaris i el seu compliment. Perquè si es pren un acord i no es compleix, estem donant peu als ciutadans, una vegada més, perquè desconfien dels polítics que se suposa que els representen. Per unanimitat de tots els grups es va acordar escollir un funcionari qualificat de la plantilla actual de l’Ajuntament perquè realitze, provisionalment i fins que es cobrisca la plaça, les funcions del lloc de tècnic de Promoció Lingüística. També s’arribà al compromís institucional, per a tota la legislatura, que en el moment que la Llei de Pressupostos ho permeta, la primera plaça que es cree siga la de tècnic de Promoció Lingüística. I finalment, es prengué l’acord institucional de convertir el valencià en llengua de treball habitual i normal de l’administració i garantir plenament la igualtat lingüística entre tots els ciutadans, així com els drets lingüístics dels valencianoparlants. En el Bloc-Coalició Compromís esperem que el govern municipal actue amb rapidesa i es puga prestar prompte este servei a la ciutadania de Puçol.
Per altra banda, en el punt 7é de l’ordre del dia, el PP presentà la proposta per a declarar els festejos taurins de Puçol com a patrimoni cultural immaterial de la UNESCO.  És molt trist, per al Bloc-Coalició Compromís i per al nostre poble, que un equip de govern que ja ha complit els primers 100 dies de mandat, i amb els problemes socioeconòmics que hi ha, només se li ocórrega presentar una proposta d’estes característiques. Les mocions sempre se solen presentar per a crear consens i arribar a acord, no per a crispar els ànims, com ha fet el PP. Com per desgràcia ja és costum en el govern de la Generalitat Valenciana, del PP, llancen este tipus de propostes populistes com una cortina de fum, i així mentre parlem d’açò no parlem de les coses que de veritat ens afecten, perquè ens toquen directament la butxaca, com ara l’augment de la taxa TAMER, pel qual passarem a pagar de 65 € a 130 € al trimestre i on el president de l’ens que la regula, l’EMTRE, cobra només 111.096 € a l’any, gràcies a l’últim augment de sou! Mentre parlem d’estes propostes no es diu que gràcies al pacte municipal del PP-PAVALUR hi ha menys vigilància policial al nucli urbà, on en tant sols tres setmanes s’han produït 11 robatoris a les cases. Mentre parlem d’açò no parlem del precari estat en què estan els parcs infantils del nostre poble, on no hi ha un manteniment periòdic, com així ho demostren el deteriorament i les nombroses cagades dels gossos que visiten els parcs, amb els seus amos, quan no estan els menuts.
En Bloc-Coalició Compromís pensem que la proposta de l’equip de govern, presentada sense cap tipus de consens amb els altres partits de la corporació, ens pareix incompleta. En la relació de costums i tradicions incloses com a patrimoni immaterial de la UNESCO figuren, entre d’altres, el Tribunal de les Aigües, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la, etc. En eixa mateixa línia, per què no donar suport també al nostre cant d’estil, al nostre esport autòcton, la pilota valenciana?
El Bloc-Coalició Compromís optà per l’abstenció perquè en el nostre col·lectiu local hi ha persones diverses, com hi ha diversitat en la nostra societat, o és que tots els de PP pensen el mateix en este assumpte? De ben segur que no; però el vertader i únic objectiu que volien aconseguir amb esta classe de propostes populistes, presentades de pressa i corrents i sense el més mínim assessorament tècnic, era crear divisions internes i enfrontar-nos els uns amb els altres. Esta vegada no ho han aconseguit, perquè amb la nostra abstenció hem volgut deixar clar que eixa no és una prioritat en l’actualitat, perquè hi ha problemes molt greus que requereixen el treball compromés i seriós dels representants de la ciutadania. La nostra abstenció ha volgut mostrar que, posats a demanar el reconeixement per al nostre patrimoni cultural, hi ha molts altres bens immaterials que l’haurien de tindre. I finalment, la nostra abstenció ha volgut mostrar la diversitat d’opinió del nostre col·lectiu en el tema del bou, legítima i que reivindiquem com un dels nostres valors.
L’equip de govern ha de canviar l’estratègia, perquè al nostre poble ens coneixem tots i com tots sabem, fins el rabo, tot és bou! Però en este cas, no és prou de fer el martell amb propostes que volen tapar més que mostrar: cal agafar el bou per les banyes i presentar propostes que creen ocupació i que milloren la qualitat de vida dels nostres veïns. Per això són govern i per això els han votat.